top of page
Ce este Terapia Bowen?
Cum funcționează?

Tehnica Bowen prezintă unul dintre cele mai profunde concepte terapeutice existente în lume, în prezent. Se bazează pe teoria conform căreia, odată ce s-a realizat relaxarea totală a corpului, se activează abilitatea proprie organismului de a redresa orice problemă a corpului È™i a mintii, prin readucerea acestora la echilibru È™i armonie.

​

Tehnica Bowen este o formula unică de re-echilibrare neuro-musculara. Lucrează atât prin sistemul nervos, la nivel structural È™i muscular, cât È™i prin sistemul circulator È™i limfatic. Este recunoscută pentru eficienÈ›a sa în tratarea afecÈ›iunilor interne È™i reducerea duratei convalescentei.

​

Tehnica Bowen este un concept nou în manipularea corporală, nu derivă È™i nici nu este similară nici unei alte modalități de abordare fizica:
 

   -Deplasările osoase se re-aliniază - deÈ™i nu se execută nici o manipulare a articulaÈ›iilor sau oaselor, ca în chiropracÈ›ie.

   -Tensiunile musculare È™i încordările se elimină, iar circuitul limfatic normal se restabileÈ™te - deÈ™i nu se masează muÈ™chii, ca în masajul terapeutic.

   -Meridianele energetice se restabilesc imediat - deÈ™i practica nu se bazează pe meridiane È™i nu se aseamănă nici cu acupunctura, nici cu presopunctura.

   -Echilibrul psihic se normalizează - deÈ™i nu este necesara invocarea unui răspuns emoÈ›ional, ca în cazul terapiilor ce se adresează mintii È™i corpului deopotrivă.

​

​

MiÈ™cările” Bowen stimulează proprioreceptorii È™i fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic. Aceasta încurajează organismul să se re-echilibreze È™i să se reîntoarcă la starea naturală de sănătate. Proprioreceptorii asigură percepÈ›ia asupra poziÈ›iei È™i miÈ™cării corpului, È™i se găsesc în È›esutul conjunctiv, muÈ™chi, tendoane, ligamente È™i fascie.
 

Un anumit tip de receptor È™i in particular nociceptorul, joacă un rol foarte important in eficienÈ›a tratamentului Bowen. Nociceptorii sunt in mod special sensibili la stimulii agresivi, care afectează, sau au potenÈ›ial de a afecta È›esuturile. AceÈ™tia se numesc uneori È›i receptori de durere, dar acest termen este inÈ™elător, deoarece durerea este înterpretată la un nivel superior, cerebral. Nociceptorii sunt amplasaÈ›i in aproape toate È›esuturile corpului, dar sunt foarte numeroÈ™i in fascie, o membrană de È›esut fibros care infaÈ™oară, inconjoară, susÈ›ine È™i ridică muschii, È›esuturile È™i organele corpului. Fascia creează un spaÈ›iu intre fiecare grup de muÈ™chi, muÈ™chi individuali È™i fibre individuale, pana la nivel microscopic, permiÈ›ând o miÈ›care optimă È™i sănătoasă a fluidelor către toÈ›i muÈ™chii È™i toate articulaÈ›iile corpului.

 

Când apare o leziune a corpului, cum ar fi o fracturaă a degetului de la picior, nociceptorii transmit un răspuns reflex, cu 70-120 metri/secundă, de-a lungul fibrei aferente, până la thalamus, localizat in creier. Această informaÈ›ie este mai apoi prelucrată de cortex È™i ulterior transmisă înapoi, prin intermediul diferitelor fibre, la locul traumatizat, pentru a începe procesul de vindecare, prin contractarea muschilor È™i începerea procesului inflamator in zonă.
 

Dacă durerea persistă o lungă perioadă de timp, fascia rămâne contractată spre a proteja zona dureroasă, cauzând astfel disfuncÈ›ii sau restricÈ›ii de miÈ™care ale È›esuturilor inconjuratoare. Chiar după ce osul s-a vindecat, continuăm să È™chiopătăm, deoarece fascia restrictionează miÈ™carile È™i continuă să-È™i păstreze forma.
 

Cu fiecare miÈ™care Bowen, fascia este angrenată È™i “deranjată” pentru scurt timp, dar nu este deplasată prin forÈ›a. Când aderenÈ›a fasciei este diminuată iar È›esutul conjunctiv cicatrizat se înmoaie È™i se contractă, fascia îÈ™i reduce contracÈ›ia. Structurile musculo-scheletale devin capabile sa-È™i mărească capacitatea de miÈ™care È™i să-È™i folosească tot potenÈ›ialul de forță È™i în plus, nervii, vasele de sânge È™i nodurile limfatice situate în aceste È›esuturi relaxate, funcÈ›ionează optim.
 

Prin întinderea fibrelor de colagen È™i modificarea formei È›esutului conjunctiv, realizate de miÈ™cările Bowen de mică intensitate, nociceptorii aflaÈ›i în fascie È™i È›esut conjunctiv sunt stimulaÈ›i să transmită un impuls de neagresiune prin sistemul nervos central, la cortex, iar cortexul recunoscând aceasta informaÈ›ie, iniÈ›iază procesul de vindecare pentru această etapa reparatorie. Se va transmite un mesaj, prin fibrele aferente, pentru înlăturarea inflamaÈ›iei È™i relaxarea fibrelor musculare È™i a È›esutului conjunctiv. 

​

​

Cum se aplică?

Pacientul poate fi culcat pe un pat sau pe o masă de masaj, acoperit, într-o poziÈ›ie confortabilă, dar tratamentul Bowen se poate aplica È™i unui pacient aÈ™ezat pe scaun.
 

Un tratament constă în aplicarea unor miÈ™cări delicate, efectuate cu degetele, pe anumite puncte specifice, asupra muÈ™chilor È™i È›esutului conjunctiv, fie direct pe piele, fie peste o îmbrăcăminte uÈ™oară. Prin aplicarea acestor miÈ™cări se transmit mesaje prin intermediul sistemului nervos, recuperând memoria celulara a unei stări ideale de relaxare È™i echilibru.

 

Intre fiecare dintre seturile de miÈ™cări exista câteva minute de pauza, în care pacientul se odihneÈ™te, singur. Organismul sau are astfel timpul necesar pentru a prelucra mesajele declanÈ™ate de miÈ™cările Bowen È™i a iniÈ›ia procesul de vindecare.
 

Rezultatele pot fi remarcabile chiar de la prima È™edință, procesul de auto-vindecare derulându-se È™i pe parcursul zilelor următoare.
 

Tratamentele se aplică, de regulă, la interval de È™apte zile. De cele mai multe ori, sunt necesare doar câteva È™edinÈ›e de tratament, în cazul afecÈ›iunilor acute.
 

Terapeutul se poate concentra pe o problema specifică sau se poate adresa organismului ca un întreg, într-o manieră holistică.
 

Spre deosebire de celelalte terapii manuale, Tehnica Bowen nu foloseÈ™te manipulări în forță. Terapeutul nu forÈ›ează organismul pacientului să execute o comandă, ci permite acestuia să întreprindă acele acÈ›iuni necesare pentru a se auto-vindeca, în propriul sau ritm.

​

Sursa textului este site-ul oficial al terapiei Bowen în România.

​

​

​

​

bottom of page